Kuchnia w małym mieszkaniu – jakie warunki przestrzenne i funkcjonalne powinna spełniać?
Niezależnie od metrażu, kuchnia zawsze odgrywa w domu bardzo ważną rolę. To tam zazwyczaj domownicy witają poranek śniadaniem lub choćby filiżanką kawy w dłoni, a wieczorem spotykają się, by porozmawiać o najważniejszych wydarzeniach minionego dnia. Coraz częściej zdarza się też, że i w małej kuchni robimy wielkie gotowanie – nawet więc przy niewielkim metrażu musi ona spełniać określone warunki przestrzenne i funkcjonalne. Przyjrzyjmy się, jakie wymagania powinniśmy narzucić temu wnętrzu i jakie materiały wykończeniowe wybrać, by przygotowywać posiłki z przyjemnością.
Ergonomiczna i ekonomiczna kuchnia jednostronna
Jeśli mamy taką możliwość, otwórzmy kuchnię na strefę dzienną. W takim przypadku możemy umieścić całą strefę roboczą kuchni na jednej ścianie i w łatwy sposób w wielofunkcyjnym pomieszczeniu dziennym wprowadzić podział na aneksy, w których przygotowujemy posiłki i odpoczywamy. Układ zabudowy jednociągowej jest w tym przypadku najbardziej ekonomiczny – oszczędzamy przestrzeń całego pomieszczenia i unikamy problematycznej zabudowy kuchennej w narożnikach. Jest to rozwiązanie wygodne, ale pod warunkiem, że wszystkie niezbędne urządzenia AGD i meble kuchenne ustawione są w szeregu, z zachowaniem, w miarę możliwości, kolejności odpowiadającej wykonywanym pracom i wygodnych odległości między nimi. Urządzenia umieszczamy w kolejności lodówka – blat do rozpakowywania produktów i odkładania tych, które wyjmujemy z lodówki – zlewozmywak – blat do odstawiana naczyń i umytych produktów – kuchenka z piekarnikiem. Między zlewozmywakiem a kuchenką jest blat, który stanowi główne miejsce pracy (nie powinien być krótszy niż 80 cm), to za płytą do ściany blat może być krótszy – minimum 20 cm. Warunkiem wygody w małej kuchni jest też niezbyt duża długość ciągu roboczego, w przeciwnym razie zabudowa nie będzie ergonomiczna – im dłuższy ciąg zabudowy, tym więcej będziemy musieli się nachodzić podczas przygotowywania posiłków. Niezbędny komfort użytkowania zapewni też pozostawienie minimum 120 cm wolnej przestrzeni do sąsiedniej ściany, stołu lub innych stałych elementów aranżacji mieszkania.
Optymalizacja układu funkcjonalnego w małej kuchni
Gdy mieszkania są zamieszkiwane przez jedną lub dwie osoby, nie ma powodu nadmiernie rozbudowywać kuchennej zabudowy. Zaoszczędzimy miejsce, wybierając urządzenia AGD mniejszej niż standardowa wielkości. Wystarczy zlew jednokomorowy, bez ociekacza, zmywarka szerokości 45 cm oraz dwupalnikowa płyta do gotowania. Często też dobrym rozwiązaniem okazuje się mała lodówka i zamrażarka umieszczane pod blatem. Staramy się również tak rozmieścić szafki kuchenne, by zapewnić możliwie dużo miejsca do przechowywania. Górne szafki planujemy do sufitu, wykorzystując całą dostępną wysokość wnętrza. Zabudowę małej kuchni można uzupełnić wyspą, której część od strony wypoczynkowej spełni funkcję jadalni. Wyspa jest przede wszystkim świetnym miejscem roboczym – można wtedy śmiało zrezygnować z głównej części blatu roboczego w ciągu zabudowy, skracając go tym samym. W małym mieszkaniu może też doskonale zastąpić stół kuchenny, dodatkowo można w niej schować kuchenne akcesoria. W małych kuchniach częściowo zamkniętych najlepiej sprawdza się zabudowa w kształcie litery U lub L. Optymalnym rozwiązaniem jest dostosowanie rodzaju zabudowy do wymiarów kuchni i naszych potrzeb – tak by pomieścić w niej wszystkie rzeczy.
Powiększamy przestrzeń małej kuchni
Właściciele małych kuchni mogą sprawić, by wydały się one trochę większe za pomocą prostych, sprawdzonych sposobów. Zagrajmy kolorem – jasne, najlepiej białe fronty szafek niekoniecznie z błyszczącym wykończeniem i ściany w rozbielonych barwach rozjaśnią oraz powiększą optycznie wnętrza. Nad blatem umieśćmy szklaną taflę szkła lub szklane płytki, które spotęgują działanie bieli. Nie wieszajmy nic na ścianach: kalendarzy czy dekoracji – takie elementy zagracą oraz dodadzą ciężkości i tak małemu wnętrzu. Zwróćmy uwagę na światło: jasne oświetlenie sprawi, że kuchnia wyda się bardziej przestronna. Należy rozmieścić je w kilku punktach, wtedy efekt będzie bardziej spektakularny. Światło powinno przede wszystkim być skierowane na miejsca, w których pracujemy: zlewozmywak, blat, stół.
Porządkujący ład w małej kuchni
W małych kuchniach konieczne jest zachowanie wizualnego porządku, bo bardzo łatwo jest przytłoczyć ją nadmiarem wyposażenia stojącego na widoku. Dlatego też niezastąpione okazują się wysokie szafki poprowadzone pod sufit bądź wysoka zabudowa, które pomogą pochować wszelkie sprzęty i akcesoria. Chowając za frontami zabudowy kuchennej akcesoria, zyskujemy uporządkowaną przestrzeń, która wyda się większa oraz więcej powierzchni roboczej, powstałej po schowaniu sprzętów wewnątrz zabudowy meblowej. Ponadto, jeśli fronty wykończymy w wysokim połysku, uzyskamy wrażenie głębi w pomieszczeniu. Lakierowane na wysoki połysk fronty działają niczym tafla lustrzana, odbijając otoczenie i powiększając wizualnie wnętrze.
zdjęcia: K. Jankowska, AdobeStock